fbpx
Manželské bingo – hra

Napísal:

Martin Viglaš

tvorca webov, teológ, komunikátor

Prečítate za: 4 min.
Manželské bingo je hra inšpirovaná známou hrou. Ale v tomto prípade nejde o hazard. Ide o zábavný spôsob ako osviežiť a prehĺbiť svoje manželstvo. Hru je možné hrať v skupine súťažným spôsobom alebo v súkromí vo dvojici ako komunikačnú aktivitu na prehĺbenie vzťahu. 
  1. možnosť – hra v skupine (napr. počas podujatia pre manželské páry)
Každý pár dostane hrací plán a kôpku kariet, ktorá je premiešaná. Dvojica si postupne ťahá kartičky a reaguje na úlohu, ktorá je na kartičke. Po splnení úlohy si príslušné políčko vyškrtnú. Ťahanie kartičiek a reagovanie na úlohy je možné robiť dvoma spôsobmi:
    1. ťahajú striedavo muž a žena. Ak ťahá kartičku muž, odpovedá žena a opačne. 
    2. je jedno, kto ťahá kartičku, odpovedajú obaja. 
Prvá varianta je rýchlejšia, pri druhej sa dostanú k slovu obaja. Pri hraní prvej varianty je pár viac motivovaný si hru zopakovať, aby sa aj ten druhý dostal k slovu. Môže to byť napr. ponuka hrať ešte hru doma. 
Keďže toto je súťažná varianta, je pravdepodobné, že pri reakciách na úlohy na kartičkách partneri nepôjdu veľmi do hĺbky a je to viac o zábave. Hra končí, keď pár vyškrtne všetky políčka na svojom pláne (prešli si všetky úlohy). Víťazný pár môže dostať nejakú odmenu. Odmenu môže dostať aj ten pár, ktorý prvý zaškrtne niektorý z riadkov. Pri každom riadku môže byť iná odmena. Variácii je možné vymyslieť niekoľko. Skrátená verzia sa môže hrať tak, že stačí, ak pár vyškrtne celý jeden riadok (a nie až celý plán). Môže sa hrať aj tak, že cieľom je vyškrtať políčka napr. v druhom riadku a pod. 
Doporučujeme však hru príliš neskomplikovať, aby zložitosť inštrukcii nepokazila radosť z hry. Preto je dôležité si vopred premyslieť, podľa ktorých pravidiel sa bude postupovať, nemeniť ich v priebehu hry a odkomunikovať ich na začiatku prehľadne a jasne. Jedna z možností je, aby pravidlá boli počas hry vysvietené cez projektor na stene, aby ich každý videl. 
Tie páry, ktoré nestihli prejsť všetky políčka, môžu si hru dohrať napr. doma. Samotný hrací plán a karty si môže pár vziať so sebou domov ako darček od organizátora hry. 
  1. možnosť – hra vo dvojici (nesúťažná varianta)
Aj túto variantu je možné hrať vo väčšej skupine. Vtedy je dobré stanoviť nejaký čas, napr. 25 minút (minúta na jedno políčko) a po uplynutí času aktivitu ukončiť bez ohľadu na to, koľkými políčkami si páry prešli. Dokončiť môžu doma. Ak je hre venovaný príliš dlhý čas, tak sa môže stať únavná. Nie každý pár si dokáže hru rovnako vychutnať. Niekto by rád hral aj hodinu, iní sa môžu nudiť už po 10 minútach. Je lepšie skončiť v najlepšom ako ľudí unavovať či nudiť. Potom by sa hra mohla stať kontraproduktívnou a namiesto pekného spoločného zážitku to bude nuda. A to nechceme. Je lepšie, ak sú páry motivované v hre pokračovať ešte doma.  
    Hru je možné hrať vo dvojici kedykoľvek a kdekoľvek. Môžete ísť spolu na rande do cukrárne a zahrať si hru pri chutnom koláčiku a káve. Alebo môžete hrať hru doma len tak. K tomu vám stačia kartičky s úlohami, ktoré si striedavo ťaháte. Pri nesúťažnej forme, keď hrá dvojica sama, hrací plán s políčkami nie je potrebný. 
Hrací plán a karty si môžete stiahnuť na priloženom odkaze. Je potrebné ich vytlačiť. Pri organizovanej hre na nejakom spoločnom podujatí doporučujeme trochu zainvestovať do tlače, aby dojem z hry nepokazila nekvalitná tlač (kopírka). Zároveň to bude pekný darček pre páry a pekná hra nepriamo naznačuje, že nám na manželstve a jeho kvalite naozaj záleží. 
Prečo hrať manželské bingo? 
  • pozriete sa a svojho partnera novými očami
  • ak viazne vaša komunikácia alebo je zredukovaná na strohé informácie, hra vám pomôže otvoriť nové  a zmysluplnejšie témy
  • zaspomínate si spolu na krásne a dôležité chvíle vášho spoločného života
  • zabavíte a zasmejete sa spolu, a možno aj vážne zamyslíte
  • strávite čas spolu novým, sviežim spôsobom
Kedy hrať manželské bingo
  • Ak chcete nabúrať komunikačný stereotyp vo vašom vzťahu 
  • Ak sa chcete navzájom viac spoznať a prehĺbiť váš vzťah
  • Ak sa chcete dozvedieť, o čom ten druhý sníva, premýšľa, čo je pre neho dôležité
  • Ak chcete oživiť romantiku vo vašom vzťahu
Hru manželské bingo môžete využiť aj ako darček pre iný manželský pár. Hra je vhodná pre snúbencov, manželov i partnerov bez ohľadu na to ako dlho sú spolu. 
 
Tento blog vznikol z Martinovej iniciatívy, manželské bingo mu posunula jeho švagriná Bibiana Kuchariková, avšak do slov ho dostal práve Ondrej. Preto je umiestnený tu, ale ako autor je uvedený Ondrej. 

O tom, prečo je dôležitý spoločný čas vo dvojici, píše Ondrej vo svojom blogu tu: Tip na lepšie manželstvo 

Zverejnené: 10. februára 2020

Ďalšie články od martina

Loading RSS Feed