Chutný rýchly cestovinový obed
Určite všetkým účastníkom konferencií EVS bude tento rok chýbať spoločné stolovanie. Práve preto sme si pre vás pripravili recepty, ktoré si môžeme počas konferenčného víkendu pripraviť SPOLOČNE, aby sme sa prepojili na diaľku aspoň našimi chuťovými pohárikmi.
Porcií
podľa potreby
Pripravíte za:
30min
Ideálne na:
obed, večera
O tomto recepte
Ondrej Kolárovský
Je to jedno z prvých jedál, ktoré som sa naučil (alebo aj ešte stále nenaučil) robiť. Takto pripravené lasagne nám chutia oveľa viac ako tradične pripravované. Tiež je to rýchlejšie.
Ingrediencie – potrebujete:
- nejaké mleté mäso (hovädzie, bravčové)
- cestoviny lasagne
- nejaký syr (eidam, mozzarella)
- niečo paradajkové (paradajkový pretlak, kečup, paradajky)
- nejaké bylinky (ideálne čerstvá bazalka, prípadne sušená, ak nie je ani tá, tak oregano, majorán)
omáčka /bolonská, morca-della, špagetová) - cibuľa
- soľ
- korenie
- olej/bravčová masť
Najprv si na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku do zlatista, pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a opečieme. Mäso nemusí byť hotové na 100%, pretože sa ešte dokončí spolu s lasagnami. Nemalo by byť však ani polosurové.
Mäso z panvice vyberieme. Na strednej teplote pokračujeme. Pridáme znova trocha oleja/masti a položíme prvú vrstvu cestovín. Zrejme rýchhlo zistíte, že cestovina má tvar obdĺžnika, ale panvica je (zväčša) okrúhla. Nevadí. Do prostriedku položíme dva celé plátky cestoviny a po okrajoch nalámeme ďalšiu cestovinu. Nemusí to byť 100% pokryté. Môžeme trochu podliať vodou, aby sa prvá vrstva nepripálila. (Nám sa skoro vždy trochu pripáli, ale nevadí.) Tiež by sa cestovina nemala rozvariť.
Na prvú vrstvu cestoviny dávame striedavo ďalšie vrstvy: mäso + niečo paradajkové (kečup, pretlak), omáčku z konzervy strúhaný tvrdý syr. Konzervu môžeme vymyť vodou a toto tiež vliať do panvice (s vodou mierne, radšej postupne, nie naraz celú plechovku). Paradajkový pretlak je vhodné trochu riediť vodou, aby sa pekne rozlial po vrstve.
V ďalších vrstvách môžeme cestovinu prekladať priečne na predchádzajúcu vrstvu cestoviny. Trochu omáčky si necháme na poslednú vrstvu, na ktorú poukladáme pokrájanú mozzarellu a listy bazalky. (Oboje, samozrejme, môžeme dávať aj do predchádzajúcich vrstiev).
Prikryjeme pokrievkou. Keď sa syr roztopí, lasagne sú hotové a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Na záver #jemespolu #evs2020
Nezabudnite svoje lasagne odfotiť a zavesiť spolu s hashtagmi #jemespolu #jemesevs #evsrecepty #smevtomspolu #evs2020 na facebook alebo instagram, prípadne si pozrieť, kto sa spolu s vami zapojil do našich spoločných EVS stolovaní.
Bankové spojenie
IBAN: SK42 1100 0000 0026 6445 5015
SWIFT: TATRSKBX
KS: 0558
VS: 012020
Kancelária Bratislava
Legionárska 4
(korešpondenčná adresa)
P.O.BOX 104,
814 99 Bratislava 1
Tel.: 0911 798 800
e-mail: lydia@evs.sk
Kancelária Prešov
Hlavná 137
(korešpondenčná adresa)
P.O.Box 147,
080 01 Prešov
Tel.: 0911 784 800
e-mail: evs@evs.sk