Raňajkový recept - Lievance, ktoré u nás všetci milujú - evs.sk

Sladké raňajky alebo chutná večera

Určite všetkým účastníkom konferencií EVS bude tento rok chýbať spoločné stolovanie. Práve preto sme si pre vás pripravili recepty, ktoré si môžeme počas konferenčného víkendu pripraviť SPOLOČNE, aby sme sa spoločne prepojili na diaľku aspoň našimi chuťovými pohárikmi.

Porcií

4

Pripravíte za:

25min

Kalórie / porcia

400

Ideálne na:

raňajky, večera

O tomto recepte

Martin Viglaš

Už si ani nepamätám, kedy sme sa k tomuto receptu dostali, pamätám si len, že sme hľadali recept na naozaj dobré lievance. Tento mal najviac pozitívnych recenzií, a tak sme to skúsili (dnes už pôvodný recept na webe ani neviem nájsť). Chutí nám veľmi a aj keď sme skúšali aj iné, vždy sme sa vrátili k tomuto. Konferenčné raňajky či večera podľa Viglašových? Skúste tieto lievance.

Ingrediencie – potrebujete:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 vajcia ideálne veľkosť L
  • 1 balíček  prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice kryštáľového cukru (pôvodný recept mal 4 PL)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 šálky mlieka
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie dokonale rozmiešate habarkou alebo mixérom až vám vznikne hladké mierne husté cesto (hustejšie ako na palacinky). Na rozpálenú panvicu kvapnete trocha oleja a vylievate cesto (buď do formičiek na lievance, alebo vytvárate malé okrúhle lievance, alebo – ako sme minule skúsili my – urobíte jeden veľký lievanec vo veľkosti panvice). Variácií je viacero – ak dáte viac oleja, budú chrumkavejšie, ak máte radi menej oleja, budú suchšie. Do prípravy viete zapojiť aj deti (nám zvykne pomáhať náš syn).

Hotové lievance nám chutia najviac so šálkou chladného mlieka, ale určite nič nepokazíte kvapkou javorového sirupu. Pre tých, ktorí majú radi navrch niečo extra – môžete použiť med, džem, prípadne čerstvé ovocie či šľahačku.

Na záver #jemespolu #evs2020

Nezabudnite svoje lievance odfotiť a zavesiť spolu s hashtagmi #jemespolu #jemesevs #evsrecepty #smevtomspolu #evs2020 na facebook alebo instagram, prípadne si pozrieť, kto sa spolu s vami zapojil do našich spoločných EVS stolovaní.

  • Sodík 56% 56%
  • Tuky 8% 8%
  • Proteíny 27% 27%
  • Karbohydráty 24% 24%

Bankové spojenie

IBAN: SK42 1100 0000 0026 6445 5015
SWIFT: TATRSKBX
KS: 0558
VS: 012020

Chcete dostávať zamyslenia emailom?

Kancelária Bratislava

Legionárska 4
(korešpondenčná adresa)
P.O.BOX 104,
814 99 Bratislava 1

Tel.: 0911 798 800
e-mail: lydia@evs.sk

Kancelária Prešov

Hlavná 137
(korešpondenčná adresa)
P.O.Box 147,
080 01 Prešov

Tel.: 0911 784 800
e-mail: evs@evs.sk