Play

„Ale Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus umrel za nás, keď sme boli ešte hriešni.“ (R 5:8)

Obdobie ťažkostí alebo kríz často odhalí, kto sú naši skutoční priatelia. Keď prechádzame ťažkosťami, často sme sklamaní, pretože niektorí ľudia, ktorých sme považovali za priateľov, nám nevyšli v ústrety.

Ale môžeme byť prekvapení aj vtedy, keď sa nás tí, ktorých sme nikdy nepovažovali za priateľov, zastanú alebo sú tu pre nás v čase, keď to potrebujeme. Staré príslovie hovorí, že skutočný priateľ prichádza, keď ostatní odchádzajú.

Biblia nám hovorí, že „sú priatelia, ktorí sú oddanejší ako brat.“ (Pr 18:24 ) Týmto priateľom je, samozrejme, Ježiš Kristus.

Boh dokázal svoju ochotu mať s nami priateľstvo hmatateľným spôsobom. V Liste Rímskym 5:8 sa píše: „Ale Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus umrel za nás, keď sme boli ešte hriešni.“

Ježiša nazvali priateľom hriešnikov, a to určite nebolo myslené ako kompliment. Ale On naozaj bol a je priateľom hriešnikov. V skutočnosti je tým najlepším priateľom, akého môžu hriešnici mať. A svoju túžbu mať s nami priateľstvo prejavil, keď išiel na kríž a zomrel namiesto nás, keď sme ešte boli Jeho nepriateľmi.

Neviem, koľko ľudí by zomrelo za svojich priateľov, ale myslím si, že veľa ľudí by bolo ochotných zomrieť za svojich manželov, manželky alebo deti. Domnievam sa však, že je veľmi málo ľudí, ktorí by zomreli za svojich nepriateľov.

A predsa, keď sme ešte boli hriešnikmi, keď sme ešte boli Božími nepriateľmi, Ježiš za nás zomrel a prejavil nám svoje priateľstvo. Ježiš vlastne povedal: „Nikto nemôže väčšmi milovať, ako keď život položí za svojich priateľov.“ (J 15:13) Ježiš prejavil túto veľkú lásku. Hovoríme o tom, že má priateľov na vysokých miestach. Ježiš je najlepší priateľ, akého môžeme mať.